Inspectoratul Teritorial de Munca SUCEAVA

Articole și noutăți

Campania privind verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă de către agenții de muncă temporară și de către utilizatorii salariaților temporari

În perioada 24.09.-04.10.2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat Campania privind verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă de către agenții de muncă temporară și de către utilizatorii salariaților temporari.

 Obiectivele Campaniei

* Creşterea gradului de conştientizare a agenților de muncă temporară în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale aplicabile.

* Creşterea gradului de conştientizare, a utilizatorilor și a salariaților temporari în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale aplicabile.

* Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către agenții de muncă temporară și a utilizatorilor a prevederilor legale în domeniul de referință.

* Verificarea respectării de către agenții de muncă temporară, care au obiect de activitate principală ’’Activități de contractare, pe baze temporare, a personalului’’ cod CAEN 7820, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, referitoare la: contractele de punere la dispoziție, contractele de muncă temporară, registrul general de evidență a salariaților.

Grupul ţintă

* Societățile care desfășoară “Activități de contractare, pe baze temporare, a personalului, conform codului CAEN 7820”.

*Societățile care au fost sancționate pentru nerespectarea condițiilor legale privind desfășurarea activității ca agent de muncă temporară.

* Societățile care utilizează salariați temporari cetățeni străini.

1. Activitatea în domeniul relaţiilor de muncă:

 La acţiune au participat inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă ce au verificat un număr de 15 agenți de muncă temporară. La data controlului  în evidența agenților de muncă temporară figurau un număr 262 de contracte de muncă temporară aflate în executare. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în valoare de 19.000 lei.

In urma acestor controale s-au aplicat pentru alte încălcări a Legii 53/2003 – Codul Muncii-republicat, sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.500 lei.

Deficienţe semnificative constatate în domeniul relaţiilor de muncă:

  • Desfășurare activitate fără autorizație de funcționare contrar prevederilor art.3 din H.G. 1256/2011;
 

 

  • transmitere întârziată în REVISAL a contractelor individuale de muncă, pentru care se face dovada executării acestora;

 

  • neeliberare adeverințe de vechime și extras REVISAL la încetarea activității salariaților;

 

 

 

  • netransmitere suspendări în termen în Revisal;
             

 

  • netransmitere detașări în termen în REGES;
             

 

  • evidența orelor de muncă neprezentată sau necorelată cu programul efectiv lucrat;
     

 

  • documente emise în vederea suspendării contractelor individuale de muncă nesemnate și necomunicate;
       

 

  • clauze ilegale în cadrul contractelor individuale de muncă.
           

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord