COMUNICAT DE PRESĂ
Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA), înfiinţată în anul 1994, contribuie la transformarea Europei într-un loc de muncă mai sigur, mai sănătos şi mai productiv.
Agenţia desfăşoară campanii pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase, anual. Anul acesta campania în cadrul Săptămânii Europene în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-a concentrat asupra temei „Locuri de muncă sigure şi sănătoase în era digitală, 2023-2025”.
Acţiunea de prezentare şi dezbatere a unor lucrări ştiinţifice cu tema mai sus menţionată a fost stabilită de Inspecţia Muncii a se desfăşura în patru judeţe printre care şi în judeţul Suceava, în cadrul unui seminar.
Seminarul s-a organizat de ITM Suceava în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi s-a desfăşurat în oraşul Frasin, în perioada 30.10-01.11.2024. Au participat angajatori din judeţul Suceava, specialişti SSM, mass-media, precum şi inspectori de muncă de la Inspecţia Muncii şi de la inspectoratele teritoriale de muncă din județele Bacău, Bistriţa–Năsăud, Botoşani, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Vaslui şi Suceava.
Lucrările elaborate şi prezentate de inspectorii de muncă de la toate inspectoratele participante şi de la Inspecţia Muncii au adus în atenția celor prezenţi noutăți, soluții și exemple de bună practică privind activitatea de securitate și sănătate în muncă, în contextul digitalizării.
Înregistrând progrese mai rapide decât orice altă inovație din istoria noastră, tehnologiile digitale ne-au transformat societatea și viața de zi cu zi. Pentru lucrătorii și angajatorii de la multe locuri de muncă și din toate sectoarele, tehnologia digitală oferă mai multe oportunități, dar prezintă și provocări și riscuri mai mari în ceea ce privește securitatea și sănătatea.
Digitalizarea transformă sistemul clasic de muncă generând noi provocări şi riscuri ce pot crea dezechilibre importante ale sistemului de muncă, ce au ca repercusiuni accidente şi îmbolnăviri ale lucrătorilor, angajatorii fiind obligaţi să identifice soluţii adecvate pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă.
Este esențial ca toată lumea să colaboreze pentru a preveni riscurile de la locul de muncă legate de digitalizare. Colaborarea între angajatori, cadrele de conducere și lucrători creează o înțelegere comună a problemei și duce la îmbunătățiri de durată.
În același timp, angajatorii au responsabilitatea legală de a se asigura că riscurile la locul de muncă sunt evaluate și controlate în mod corespunzător. Evaluarea riscurilor și prevenirea eficace a acestora presupun o bună informare și instruirea atât a angajatorilor, cât și a lucrătorilor.
Numai prin eforturi comune din partea celor implicaţi în asigurarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase pot fi garantate îndeplinirea obiectivelor de prevenire a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, domeniile prioritare incluse în cadrul campaniei europene fiind: Munca pe platformele digitale; Robotica avansată şi inteligenţa artificială; Munca la distanţă; Sistemele digitale inteligente şi Gestionarea lucrătorilor cu ajutorul inteligenței artificiale.
Pe lângă faptul că se adresează lucrătorilor și întreprinderilor, scopul campaniei din anul acesta a fost cel de a sensibiliza factorii decizionali și responsabilii de elaborarea politicilor la nivel național și european, care se ocupă de legislație, strategii și acțiuni.