În luna septembrie 2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat Campania pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto cod CAEN 4730, 4671.
Obiective generale ale acestei acțiuni sunt:
* Identificarea și verificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie.
* Eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.
* Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă.
* Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă pentru domeniile de activitate sus-menționate.
* Eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii din domeniile de activitate vizate de campanie.
Grupul ţintă
* Angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto - cod CAEN 4730, 4671.
1. Activitatea în domeniul Relaţiilor de Muncă/Muncă Nedeclarată:
Inspectorii de muncă au efectuat un număr de 16 controale. În urma controalelor efectuate pentru deficiențele constatate s-au aplicat un număr de 3 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 9.000 lei, fiind dispuse 15 măsuri de remediere a acestora.
Deficienţe frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă/muncă nedeclarată:
* nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal;
* evidența timpului de lucru se ține fără a fi trecută ora de începere și de sfârșit a programului de lucru;
* nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.
2. Activitatea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Inspectorii de muncă au efectuat un număr de 14 controale. În urma controalelor efectuate pentru deficiențele constatate s-au aplicat un număr de 17 sancţiuni contravenţionale, din care 1 amendă în cuantum de 5.000 lei și 16 avertismente, fiind dispuse 20 măsuri de remediere a acestora.
Deficienţele frecvent constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
* purtarea parțială a echipamentului individual de protecție;
* instruire incompletă legată de fumat și surse de foc.